HOME BERTUS MIJN VISIE ERVARING INSPIRATIE PUBLICATIES

Coachen is:

iemand helpen om zijn potentiŽle kwaliteiten te ontdekken. Door een goed beeld te krijgen van iemands sterke en zwakke punten, kan ik hem helpen om beter te functioneren.

 

Motivatie

De motivatie voor het doel van de coaching moet van binnenuit komen. Er moet een wil zijn om verder te komen. Coaching kan die intrinsieke motivatie vergroten. Uiteindelijk moet je die (geactiveerde) motivatie omzetten in doelgericht, effectief handelen.

 

Zelfbewustzijn

Bewustzijn is: weten wat er om je heen gebeurt, alert waarnemen, scherp en intuÔtief interpreteren. Zelfbewustzijn gaat een stap verder: weten en voelen wat je ervaart en daar op een heel persoonlijke en natuurlijke manier mee omgaan. Als je zelfbewustzijn hebt, dan heb je inzicht in jezelf, in het onderwerp en in je omgeving. En daarmee krijg je overzicht. Voor iemand die leiding geeft, zijn dit noodzakelijke voorwaarden om overwicht en persoonlijk gezag te krijgen.

 

Eigenwaarde

Bij coachen gaat het vooral om het ontwikkelen van de mentale instelling en het zelfbewustzijn. Je moet iemand in zijn kern weten te raken. Dat doe je door te appelleren aan zijn eigenbelang: kan ik hier beter van worden? En aan eigenbelang gaat eigenwaarde vooraf. Eigenwaarde: wat ben ik waard? Kan ik meer waard worden? Het kennen van je eigenwaarde en je eigenbelang is de basis voor motivatieontwikkeling.

info@bertusvoortman.nl | Mob. 06 533 10 720