HOME BERTUS MIJN VISIE ERVARING INSPIRATIE PUBLICATIES

 

De individualiteit van
Theodore Melnechuk

Theodore Melnechuk. Voordat ik het hier navolgende gedicht las, had ik nog nooit van deze dichter gehoord.

 

INDIVIDUALITEIT

De rede van Jan Klaassen en Katrijn

Onze draadjes zijn maar dun en fijn,

Vandaar dat wij menen vrij te zijn.

Gewis dat zomaar iets van hout

Niet weten kan van goed en fout.

 

Voor jullie zijn wij poppen slechts,

Van leven schuilt in ons niets echts.

Wij worden bestuurd door hogere handen.

Bij hun geklets klap'ren onze tanden.

 

Maar volgen jullie, onze goden,

Dan ook op jullie beurt geboden?

En schuilen achter jullie charme

Ook weer ingestoken armen?

 

In heel het kosmisch cabaret

Is elk van 'n ander de marionet.

Wie denkt dat hij de hoogste is

Die heeft het, lieve mensen, mis.

Individualiteit. Iedereen is met elkaar verbonden, niemand kan zonder elkaar. Jan Klaassen mag dan wel een pop zijn, die wordt bestuurd door mensenhanden, maar met mensen is het niet anders. De onderlinge relaties zijn de draadjes tussen de individuen, individualiteit is dus relatief. De één kan niet zonder de ander, die niet zonder de één kan.

Elk is van de ander de marionet in het wereldcabaret. Vooral voor leiders die zich laten bewieroken, is dit een hele goede les: u zit er ook dankzij anderen, u kunt niet zonder hen, denk daar goed om zegt de dichter, wie denkt dat Hij de Hoogste is, die vergist zich.

 

In mijn adviespraktijk gebruik ik nogal eens de trits "ik - wij - zij" waarmee ik wil laten zien, dat de relatie individuele medewerker, de organisatie en de klant cruciaal is.

De briljante Engelse ondernemer Richard Branson heeft daar de volgende gedachte over, die hij ook in de praktijk brengt. Voor het management gaat het primair om de individuele medewerker - de ik - als deze goed, gemotiveerd kan werken, dan werkt hij ook goed voor de klant, die dan gemotiveerd wordt om zaken te doen. Dat levert resultaten op voor de organisatie en de aandeelhouders.

In deze volgorde moet de leiding denken aldus Branson. Medewerkers raken nooit gemotiveerd om voor de aandeelhouders te werken. Die kennen ze niet, die zijn anoniem. Het gaat om kennen: van de individuele medewerker, van de individuele klant, van het weten wie en wat voor de leiding van belang zijn.

De leider die meer met de collectiviteit van de aandeelhouders bezig is dan met de individualiteit van de medewerkers en de klanten, die verliest het zicht op zijn eigen individualiteit in de relatie "ik - wij - zij , die heeft het, lieve mensen, mis.

info@bertusvoortman.nl | Mob. 06 533 10 720